Articole recente

Fiziologia vederii. Tuburarile de vedere si examenul oftalmologic periodic - Farmacia Alphega

Anul in care orbii au inceput sa vada. Cum functioneaza ochiul bionic?

Traiectul fiziologic al vederii Procesul formării vederii e prezentat de către autorii tratatului de oftalmologie la care am apelat şi anterior, ca un traiect format din 3 etape, în progresie continuă, primele două etape fiind cele care se constituie în subiectul cercetării noastre din această secvenţă a cărţii. Prima etapă este cea a formării imaginii optice, în care se colectează fotonii şi se focalizează pe retină [1]. A doua etapă, numită fiziologia vederii, este etapa traiectului vizual, în care, la nivelul retinei, celulele receptoare ale retinei absorb fotonii şi îi transformă într-un semnal electric, având loc aici o foto-chimico-transducere [2].

fiziologia vederii

A treia etapă e o continuare a traiectului fiziologic al vederii, pe care o vom discuta în subcapitolul următor al cărţii, moment în care se prelucrează, la nivel neuronal, mesajul electric format la nivelul retinei [3]. Traiectul fiziologic al vederii fiziologia vederii compus din trecerea luminii prin cornee, umoarea apoasă, cristalin şi umoarea vitroasă pentru a ajunge la retină [4].

Mediile optice a căror procesualitate formează conţinutul vederii până la retină sunt corneea, umoarea apoasă, cristalinul, umoarea vitroasă şi coroida [5].

Umoarea apoasă, formată din secreţiile proceselor corpului ciliar, fiziologia vederii între cristalin şi iris şi, traversând pupila, ajunge în camera anterioară a ochiului [9].

  • Fiziologia vederii – Teologie pentru azi
  • STRABISMUL PENTRU MEDICI - I. Strabismul - Oftalmix
  • Simona Jacota Ochiul — aparat optic Anatomia şi structura ochiului Globul ocular este organul ce asigură funcţia vizuală, fiind un organ neuro- senzorial, cu formă sferică.
  • Proiect de lectieProf.
  • Anul in care orbii au inceput sa vada. Cum functioneaza ochiul bionic? | Medlife
  • Sunteți pe pagina 1din 2 Căutați în document Fiziologia ochiului Din punct de vedere anatomic, ochiul este, dup cum se tie, un organ deosebit de complex, servind la transformarea imaginilor geometrice ale corpurilor n senzaii vizuale.
  • Electrostimulator oftalmic

Dar autorii nu ne explică însă, care este funcţia concretă a umoarei apoase ca mediu optic în fiziologia vederii fiziologic al vederii. Cristalinul joacă un rol determinant în procesul de acomodare al ochiului cu ceea ce vede, proces care asigură vederea obiectelor din proximitatea noastră [10].

oftalmologie rodenstock principalele tipuri de patologie a vederii

Dar lumina se transmite prin toate aceste medii optice ale ochiului, în mod variabil, în funcţie de lungimea de undă [15]spun autorii tratatului. La nivelul corneei transmisia luminii variază de la nm [nanometrii [16] ] până fiziologia vederii nm, radiaţiile ultraviolete [17] nocive [sub nm] fiind reţinute la nivelul corneei [18]. Un alt aspect asupra căruia se insistă este acela al acţiunii de acomodare [24].

Formarea imaginii[ modificare modificare sursă ] În cazul fiziologia vederii emetrop vederea normalăimaginea se formează pe retină. Pentru ca razele de lumină să se poată focaliza, acestea trebuie să se refracte. Cantitatea de refracție depinde în mod direct de distanța de la care este văzut obiectul. Un obiect situat la o distanță mai mare necesită mai puțină refracție decât unul situat la o distanță mai mică.

Aceasta are loc atunci când trebuie să vedem un obiect care se apropie de noi, fapt pentru care e necesar să creştem puterea de refracţie convergentă [25] a ochilor proporţional cu gradul de acceleraţie al obiectului care se apropie de noi [26]. Din cauza acestei capabilităţi a ochiului uman, imaginea de pe retină se menţine clară şi se produce, atunci când cristalinul îşi asumă o conformaţie pronunţat biconvexă, fiziologia vederii o putere de refracţie convergentă mai mare din cauza contracţiei muşchilor ciliari [27].

  1. Plansa *Ochiul uman - fiziologia vederii* (DF) - - Materiale didactice - Tera Impex SRL
  2. SynTech SynaVit Sportivii au nevoie de cantitati mai mari de micronutrienti, adica de vitamine si minerale precum si de antioxidanti, care au un rol semnificativ in desfasurarea normala a proceselor fiziologice din organismul supus unei activitati intense.
  3. Analizatorul vizual are rolul de a ne pune in relatie cu mediul extern prin transformarea unui stimul specific- lumina in senzatie vizuala.
  4. Refacerea vederii conform Ayurveda
  5. Port ochelari cu vedere bună
  6. Fiziologia vederii – expertizacontabilitate.ro
  7. O scădere bruscă a vederii din cauza nervilor
  8. Ochiul uman – fiziologia vederii

Muşchii ciliari, subliniază autorii noştri, sunt factorul principal al acţiunii de acomodare, contragerea lor producând focalizarea acurată a imaginii [33]. Înainte de a se problematiza acuitatea vizuală a ochilor, se insistă fiziologia vederii reflexului pupilar şi se accentuează rolul celor doi muşchi ai irisului în acţiunea de deschidere a acestuia şi a diametrului fiziologia vederii [34]. Reflexul pupilar la lumină are un timp de reacţie de aproximativ 0, 2 s.

Rețetă tibetană pentru tratarea miopiei oftalmolog bulatov

Lumina, ajungând la nivelul retinei, e receptată de celulele cu conuri, adaptate pentru vederea diurnă şi de celulele cu bastonaşe, adaptate pentru vederea nocturnă [45].

Pentru că lumina nu e reflectată la nivel retinian, din acest motiv nu se petrece degradarea imaginii retiniene.

fiziologia vederii alcool după corecția vederii cu laser

Ea este absorbită de mielină şi acest fapt dă claritate imaginii obţinute pe retină [47]. Procesul fotochimic al vederii constă tocmai în această absorbţie a energiei luminoase de către fotopigmenţi, care fac parte din celulele receptoare ale retinei [48].

Ce se produce la nivelul retinei cu lumina? Se transformă, la nivelul fotopigmenţilor, energia luminoasă venită din afară în energie chimică [50]. Vederea continuă a ochilor umani se obţine prin fenomenele de degradare şi de resintetizare permanentă  a fotopigmenţilor [51].

Fiecare dintre cele trei componente influenţează culoarea.

Pigmenţii vizuali ai celulelor cu bastonaşe sunt rodopsina şi porfirodopsina, pe când ai celulelor cu conuri sunt iodopsina şi cianopsina fiziologia vederii iar acţiunea lor în cadrul obţinerii vederii umane este extrem de complexă. Autorii explică în detalii tehnice extinse compoziţia chimică a fiecărui fotopigment în parte şi interconexiunile dintre diversele proprietăţi ale acestora. Răspunsul celulelor fotoreceptoare ale retinei la stimulul luminos venit din afară se concretizează într-o hiperpolarizare la nivelul acestora [55].

Se fac excursuri docte în domeniul fiziologiei proceselor electrice de la nivelul celulelor fotoreceptoare [58]se trec în revistă diferenţele de lungime de undă dintre vederea scotopică [nocturnă] şi cea fotopică [diurnă] [59]pentru a se încheia discuţia despre fiziologia oculară a acestei etape a formării vederii cu adaptarea la lumină [60] şi întuneric [61] a ochilor umani.

fiziologia vederii puteți citi sfaturile unui oftalmolog în trenul de metrou

Dacă adaptarea la întuneric a ochilor umani se face în două trepte, spun autorii, şi  durează până la 30 de minute [62]adaptarea la lumină e foarte rapidă şi durează câteva secunde, realizându-se într-o singură etapă fiziologia vederii.