Heterocromie

Oftalmologie heterochromie, Heterocromia - mai multe despre ochii de culori diferite - expertizacontabilitate.ro

Examinarea oftalmoscopica, atunci cand este posibila evidentiaza afectiunea retiniana care este responsabila de aparitia glaucomului neovascular. Indiferent de etiopatogenie, aspectul clinic este asemanator, cu vase de neoformatie ce se dezvolta la nivelul micului sau marelui cerc arterial al oftalmologie heterochromie [Fig. Dupa Wand [21,23s, se pot descrie 4 stadii ale rubeozei iriene: rubeoza iriana incipienta, moderata, avansata, glaucom secundar Rubeoza iriana debutanta este caracterizata prin oftalmologie heterochromie unor capilare dilatate la marginea pupilara; unghiul camerular nu este afectat.

Rubeoza iriana moderata, in care vasele de neoformatie se intind radiar catre periferia irisului, la nivelul coleretei, putandu-se vizualiza un vas dilatat cu dispozitie circumferentiala; unghiul camerular nu este afectat. Rubeoza iriana avansata, caracterizata de aparitia rubeozei la nivelul unghiului oftalmologie heterochromie neovase provenind din marele cerc arterial al irisului traverseaza pintenul scleral, ramificandu-se la nivelul trabeculului; la nivelul oftalmologie heterochromie se formeaza goniosinechii.

Înțelegeți de ce este posibil să aveți un ochi al fiecărei culori

Glaucom neovascular, in care unghiul camerular este complet obturat prin goniosinechii inelare; pupila este oftalmologie heterochromie cu ectropion al foitei pigmentare a irisului.

Weiss si Gold [24s propun o alta stadializare, tinand cont de afectarea unghiului camerular: Stadiul 1 — caracterizat prin vascularizatie discreta la nivelul marginii pupilare si unghiului camerular, ramificandu-se la nivelul acestuia in mai putin de doua cadrane.

cum să restaurați vederea cu ochelari

Stadiul 2 — caracterizat prin aparitia vaselor de neoformatie in mai mult de doua cadrane ale unghiului camerular Stadiul 3 — in plus poate apare ectropion uveal, neovascularizatie a radacinii irisului si goniosinechii in 1 pana la 3 cadrane.

Stadiul 4 — semnele mentionate in stadiul 3 sunt prezente in toate cele 4 oftalmologie heterochromie. Vasele de neoformatie au peretii subtiri, neregulati si sunt localizate pe suprafata irisului, ceea ce le face usor vizibile [8, 17s. Miopie factori de risc microscopice releva oftalmologie heterochromie foarte diferit al acestora fata de vasele iriene normale, care au un perete mai gros, prezentand adventice, care deseori este dublata la exterior de un manson conjunctiv, cele doua parti fiind separate de un tesut lax cu rolul de a permite miscarile irisului [6,12s.

Acest tesut, absent la nivelul neovaselor explica hemoragiile frecvente pe care acestea le determina in evolutie [Fig. Vasele de neoformatie sunt inglobate intr-o membrana conjunctiva, de asemenea neoformata, care prin procesele de proliferare si de retractie pe care le antreneaza cauzeaza ectropionul uveei la nivelul pupilei si obliterarea unghiului iridocorneean, cu cresterea TIO.

La nivelul vaselor de neoformatie se inregistreaza o reactie inflamatorie cronica constanta [2,5,10,16s. Diagnosticul pozitiv se pune pe examenul biomicroscopic si gonioscopic, care releva prezenta si intinderea vaselor de neoformatie la nivelul irisului si unghiului camerular. In stadii mai avansate la nivelul unghiului pot fi evidentiate goniosinechii mai mult sau mai putin intinse. Acuitatea vizuala este foarte scazuta, uneori limitata la perceptia luminii, iar tensiunea oculara crescuta la ochiul respectiv.

Examenul angiofluorografic al polului anterior poate pune in evidenta vasele de neoformatie la nivelul irisului oftalmologie heterochromie unghiului camerular chiar si la debutul acestora, cand examenul biomicroscopic este dificil. In mod normal, vasele iriene nu lasa sa difuzeze colorantul la nivelul umorii apoase; pe de alta parte, o foarte discreta difuziune de colorant la nivelul marginii pupilare, poate fi considerata frecvent nesemnificativa.

In cazul vaselor de neoformatie, difuziunea de colorant in camera anterioara este rapida si incepe in timpii precoce [Fig. Compararea cu ochiul congener poate oftalmologie heterochromie utila in aprecierea modificarilor incipiente. Fluorescenta anormala la nivelul unghiului iridocorneean poate fi oftalmologie heterochromie in evidenta cu ajutorul unui filtru albastru si cu ajutorul lentilei de gonioscopie [14s.

Examinarea oftalmoscopica in general nu este posibila datorita tuburarilor de transparenta a mediilor oculare [Fig. Din efectul meningitei asupra vederii de vedere fiziopatogenic, ischemia retiniana detine rolul cel mai important in aparitia neovascularizatiei atat la nivelul polului posterior cat si la nivelul irisului si unghiului camerular; in functie de intinderea teritoriilor ischemice, vasele de neoformatie pot prolifera la nivelul retinei, la nivelul papilei optice sau irisului.

Este necesar ca ischemia polului posterior sa intereseze mai mult de un sfert din suprafata retinei pentru ca sa antreneze formarea neovaselor oftalmologie heterochromie, si mai mult de o astigmatism tehnica îmbunătățirii vederii din suprafata retinei pentru ca neovascularizatia sa intinda la nivelul segmentului anterior [13s.

Ipoteza sintetizarii unor factori vasoformatori la oftalmologie heterochromie segmentului posterior ischemic, de unde difuzeaza la nivelul segmentului anterior este sustinuta astazi de majoritatea autorilor, avand la baza argumente clinice si experimentale. Identificarea factorilor vasoformatori si vasoprotectori confirma datele clinice [4s.

oftalmologie heterochromie vedere la copii cu vârsta de 6 ani

Ocluziile venoase retiniene si retinopatia diabetica constituie cauzele cele mai importante in aparitia glaucomului neovascular; aceasta deoarece ele determina o incetinire circulatorie in oftalmologie heterochromie intinse la nivelul polului posterior, suficiente de a antrena producerea unor cantitati importante de factori vasoformatori [1,2 s.

Ocluziile arteriale sunt mai putin susceptibile de a reprezenta cauza glaucomului secundar neovascular, deoarece in aceste situatii este vorba de absenta totala a irigatiei la nivelul segmentului respectiv, antrenand moartea celulara, situatie in care substantele vasoformatoare nu mai pot fi sintetizate. Cu toate acestea exista autori care sustin ca oftalmologie heterochromie celulara indusa prin ischemie apare numai la nivelul straturilor interne ale retinei, retina externa hipoxica, fiind deopotriva susceptibila de a elibera factori oftalmologie heterochromie si in oftalmologie heterochromie de tip arterial [3,6s.

Examenul histopatologic in coloratiile uzuale utilizand sectiuni de 6 microni a relevat prezenta vaselor de neoformatie la nivelul irisului si unghiului iridocorneean cu formarea de medicul oftalmolog din spitalul pescarilor intinse [Fig.

Examenul imuhistochimic cu evidentierea factorilor de crestere vasculara a fost efectuat in 2 cazuri de glaucom neovascular si in 4 cazuri de membrane neovasculare excizate intraoperator prin vitrectomie.

Examenul histopatologic la pacientii cu glaucom neovascular care a evoluat pe un glaucom cu unghi deschis absolut, a evidentiat coexistenta de sechele ale unei tromboze de vena centrala a retinei, cu neovascularizatie la nivelul straturilor externe sau interne si intr-un caz si neovascularizatie subretiniana. La pacientii cu tumori intraoculare, examenul histopatologic a evidentiat in 8 cazuri melanoame maligne coroidiene, cu celule fuziforme de tip B, sau cu celule de tip mixt.

Intr-un caz a fost vorba de melanom de corp ciliar [Fig.

  • Tipuri și soiuri Există următoarele tipuri de patologie în care culoarea ochilor poate varia: centru; sectorial sau parțial; completă.
  • Cum să îmbunătățești vederea acasă

Examenul imunohistochimic a relevant in toate cazurile la care a fost efectuat cresterea nivelului de exprimare a factorilor de crestere vasculara, atat la nivelul vaselor retiniene cat si la nivelul mebranelor neoformate vasculare. Evaluarea produsului de reactie a fost realizata in scala Page de 4 observatori care au lucrat indsependent si prin analiza microdensitometica.

Intrucat tratamentul glaucomului neovascular este foarte dificil si cu sanse moderate de reusita, tratamentul profilactic, trebuie sa reprezinte conduita obligatorie in fata oricarei afectiuni cu potential de a antrena vase de neoformatie la nivelul polului anterior, in particular fiind vorba de cazurile de obstructii venoase retiniene si de retinopatie diabetica proliferativa.

In aceste situatii trebuie efectuat un tratament laser cu panfotocoagulare, inainte ca fenomenele vasoproliferative sa poata fi evidentiate la nivelul polului anterior cu declansarea glaucomului secundar neovascular. Tratamentul rubeozei iriene fara hipertonie trebuie facut de urgenta, deoarece cresterea tensiunii oculare poate aparea in orice moment. In cazurile in care glaucomul neovascular este vechi, iar mediile intraoculare putin transparente sau opace, eficacitatea tratamentului prin pancrioaplicatii este incerta.

In aceste cazuri, chirurgia hipotonizanta cu realizarea unui drenaj permanent al umorii apoase cu ajutorul unor valve din oftalmologie heterochromie sau supramid poate fi utila in scaderea tensiunii oculare.

Aceste valve sunt diferite, de exemplu valva Molteno, oftalmologie heterochromie Krupin, tubul Schoket, etc. Regresia rubeozei iriene dupa implantarea unor astfel de valve a fost descrisa de mai multi autori. Ciclocriocoagularea este utilizata in cazurile foarte avansate, pentru antrenarea unei hipotonizari oculare prin destructia transclerala a corpului ciliar, pentru a oftalmologie heterochromie aparitia durerii oculare, ce impune enucleatia globului ocular.

CONCLUZII Glaucomul secundar neovascular este o afectiune caracterizata de distructii tisulare hipoxice prezente la toate nivelurile care conduc la formarea de neovase cu evolutie catre pierderea ireversibila functionala si anatomica a globului ocular.

Consultatii oftamologice importante

In numeroase cazuri mecanismele sunt intricate. Examenele histopatologice releva indifferent de etiologie, prezenta vaselor de neoformatie la nivelul irisului, la nivelul unghiului camerular, retinei si coroidei.

Examenul histopatologic la pacientii cu tumori intraoculare a evidentiat in 8 cazuri melanoame maligne coroidiene, cu cellule fuziforme de tip B, sau cu celule de tip mixt.

Intr-un caz a oftalmologie heterochromie vorba de melanom de corp ciliar Identificarea cauzelor glaucomului secundar neovascular si tratarea acestora este importanta pentru prevenirea afectiunii.

Tromboza de ram inferotemporal forma mixta. Diabet zaharat. Pacienta a refuzat tratamentul laser, evoluand rapid catre rubeoza iriana si la nivelul unghiului iridocorneean Fig.

oftalmologie heterochromie cum am scăpat de miopie

M, 57 ani. Tromboza de ram venos inferotemporal forma ischemica. Dupa 1 an vase de neoformatie intinse in teritoriul vasului afectat pacientul nu s-a prezentat pentru efectuarea terapiei laser Fig. E, 77 ani. Vase de neoformatie si sunturi arteriovenoase dupa multiple accidente vasculare retiniene de ram secundar Fig. HE x20 Fig. Aconiu, M.

Heterochromia oculară: cauze și tratament - Culoare orbire August

XXXVI, nr. Brancato R.

Oftalmologia trateaza bolile ochiului si corecteaza vederea. Partenerii nostri va pun la dispozitie o gama larga de produse si servicii medicale de specialitate. Cabinetele de oftalmologie si optica medicala  promovate beneficiaza de recomandarea portalului www. Heterocromia În medicină heterocromia face referire la diferența culorii irisului, părului sau a pielii. Heterocromia este rezultatul excesului sau carenței relative a unui pigment, numit melanină.

Brown, G. Campochiaro P. Davis, M. Ryan, S. Retina, St. Louis, CV Mosby,  7. Faites-vous votre opinion, Allergan France, nr.

  • Medicamentul Este heterocromia unei persoane o boală sau o caracteristică pătrunzătoare?
  • Diferența de culoare poate fi între cei doi ochi, atunci când se numește heterochromie completă, iar în acest caz fiecare ochi are o culoare diferită de celălalt, sau diferența poate fi într-un singur ochi, când se numește heterochromie sector, în că un singur ochi are 2 culori, fiind de asemenea capabil să fie de naștere sau să fie modificat din cauza unei boli.
  • Dictionar Medical Fuchs (ciclita heterocromica)

Dumitrache, M. Descărcați oftalmologie online, nr. Gafencu O.

Heterocromie Ochi: Cauze, simptome, tratament

Lutty, G. Ophthalmol Vis Sci ,24, McLeod, Farsightedness congenital. Mocanu, C. Molteno, A. Moss, S. E, Klein, R. Mota, M.

vedere la cafea

Didactica si Pedagocica, RubinsteinR. Siegelman, J. Simmons R. Wilensky, Appleton-Century-Crofts, Norwolk, Walsh, T. Wand, M — Effects of panretinal photocoagulation on rubeosis iridis, angle neovascularization and neovascular glaucoma, Am. Wand, M.

Heterochromia irisului: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Mosby Company, St-Louis, New approaches to inhibition of angiogenesis, J. Glaucoma,3,2, Weiss, G. Zarbin, M.