Lentile monofocale Enroute

Perspectivă optică. Lentile monofocale Enroute – Optica Vedere

Conținutul

  În noua sa fază, reprezentată de recenta sa expoziţie, Cristi Tănăselea îşi propune să depăşească metafizicul nu doar în accepţiunea chirichiană a termenului pentru teologal.

  perspectivă optică

  Din unele mărturisiri ale artistului aflăm că ideea cu perspectiva inversă cum se şi intitulează această a şasea întâlnire a artistului cu publiculsau, dacă vrem, perspectiva răsturnată e împrumutată de la icoanele creştine. Dacă în perspectiva clasică, centrul optic, unde se adună toate liniile de fugă îl simbolizează pe Dumnezeu — aşa cum, se înţelege, şi-l închipuie omul - în cazul perspectivă optică ce fug invers ne apare perspectivă optică Dumnezeu aşa cum se lasă el descoperit de om.

  Cristi Perspectivă optică va face însă şi ceva mai mult: îl va înlocui, în acel centru optic — un centru simbolic al universului plastic — pe Dumnezeu cu omul deplin care, la fel cu creatorul lumii, se lasă descoperit de om: de omul comun, marginal, de omul de sub vremi, om relativ şi vulnerabil.

  perspectivă optică

  Nu doar Dumnezeu — crede Cristi Tănăselea - nu numai metafizicul sau tăinuitul trebuie descifrate sau au privilegiul de a se bucura de dezvăluiredar acest privilegiu l-ar avea şi omul.