Dictionar oftalmologic - Clinica Oftapro

Traumatisme oftalmologice

Sus Cele mai des intalnite cauze ale traumatismelor oculare sunt reprezentate de bucati de lemn, aschii, metal, sticla, pietre, mingi de tenis, fluturasi de badminton, traumatisme oftalmologice, artificii. Ele pot determina traumatisme penetrante sau perforante plagiin care este intrerupta integritatea epiteliului cornean si structura ochiului este afectata in profunzime, sau contuzii, care nu sunt penetrante si afectarea este mai superficiala.

Date de contact

Arsurile Exista mai multe tipuri de arsuri, in functie de tipul agentului etiologic. Sunt descrise arsuri chimice, termice, electrice si chiar cu ultraviolete. Arsurile chimice sunt rezultatul contactului direct dintre ochi si o substanta nociva. Unele substante nu sunt capabile sa determine leziuni foarte extinse sau cu risc vital pentru ochi. Este cazul sapunului, cremelor, si chiar gazului lacrimogen. Ele pot determina aparitia unei reactii locale insotita de inrosirea ochiului si hiperlacrimatie, simptome ce se rezolva relativ usor, fara sa lase sechele importante.

Cele mai periculoase substante din aceasta categorie sunt insa cele alcaline. Ele au o mare putere de a penetra in tesuturi si ca urmare pot leza profund epiteliul si cornea, conjunctiva si structurile subiacente lor.

Substantele alcaline sunt continute in soda caustica, var, amoniac. Arsurile sau traumatismele chimice pot sa apara si in cazul contactului ochiului cu spray de par, spray paralizant. In cazul in care pacientul vine in contact cu astfel de chimicale, specialistii ii recomanda: - Sa nu se frece la ochi deoarece astfel se poate extinde substanta pe intreaga suprafata oculara, si se poate instala ischemie locala importanta. Cu cat leziunea chimica este mai extinsa, cu atat prognosticul pacientului este mai rezervat.

In plus, prin frecatul ochilor cu mainile contaminate se poate transfera o cantitatea suplimentara de substanta chimica in ochi. Arsurile termice sunt cauzate de flacari care vin in contact cu ochiul, de vapori de apa fierbinte sau de lichide fierbinti. Situatiile sunt mai rare, insa traumatisme oftalmologice corecția vederii cu laser în sterlitamak ales in incendii, in explozii, in accidente la locul de munca in cazul pacientilor care nu au un echipament de protectie adecvat necesitatilor.

Gradul de lezarea a suprafetei oculare este mai redus, insa nu trebuie ignorat,datorita faptului ca pacientul are tendinta reflexa de a inchide ochiul in momentul in care flacara se indreapta spre el. Astfel pleoapele reusesc sa mai protejeze sensibila suprafata oculara.

Daca arsura este insa profunda, se poate ajunge la complicatii corneene grave. Arsurile cu radiatii ultraviolete pot sa apara chiar si la cateva ore de la expunere, deoarece ochiul este deosebit de sensibil la actiune lor. Intensitatea simptomatologiei este moderata insa, si nu apar complicatii sau sechele care sa interfere cu corecta functionare a ochiului. Abraziuni si perforatii Abraziunile corneene se caracterizeaza ca fiind leziuni superficiale, care nu intereseaza structurile profunde si nici nu traumatisme oftalmologice integritatea epiteliului corneean.

Ele sunt produse in diverse situatii, unele foarte frecvente si pacientul poate sa nu fie constient ca a suferit un astfel de traumatism deoarece simptomele pot fi foarte slab exprimate clinic.

Cel mai frecvent abraziunile apar in urma contactului cu fire de praf grunjoase, cu frunze, ramuri de copac sau aschii sau in momentul traumatisme oftalmologice care pacientul este lovit in ochi accidental sau voit.

Ele pot fi complicatii relativ frecvente in cazul pacientilor care folosesc lentile de contact pentru corectarea defectelor de vedere sau in scop cosmetic. Prin mecanism traumatic similar abraziunilor corneene poate sa apara si irita traumatica. Qigong pentru a restabili viziunea descrie inflamatia de natura traumatica a irisului.

traumatisme oftalmologice restabiliți-vă vederea

Irisul este de fapt zona colorata a ochiului contine un strat pigmentar specific care este responsabila de reglarea cantitatii de lumina care ajunge la retina. Irita traumatica poate fi rezultatul unor leziuni oculare directe cu un obiect bont, ca de exemplu un pumn.

Perforatiile Sunt leziuni in care apare o solutie de continuitate traumatisme oftalmologice epiteliul afectat, fie ca este vorba de cel conjunctival, corneean sau scleral. Ele trebuie investigate foarte atent deoarece pot asocia leziuni profunde care, daca nu sunt tratate corect si la timp, pot afecta serios functia ochiului. Etiologia acestor traumatisme este multipla si include : contactul cu obiecte metalice zburatoare, aschii, caderi traumatisme oftalmologice la inaltime.

Dintre aceste perforatii, cele mai periculoase si grave in acelasi timp sunt plagile sclerale deoarece in urma lor, globul ocular este deschis. Riscul de aparitie a complicatiilor locale precoce si tardive, inclusiv a celor infectioase este ridicat in cazul in care pacientul nu se prezinta de urgenta la spital. Hifema si fracturi orbitare Hifema este termenul medical care descrie acumularea de sange in camera oftalmologie centru medical a ochiului.

Dictionar oftalmologic - Clinica Oftapro

Camera anterioara este de fapt spatiul plin cu lichid localizat intre fata posterioara a corneei si fata anterioara a irisului, si contine umorul apos.

Hifema poate sa apara sub forma unor striatii sangvinolente sau sub forma unei acumulari sangvine la baza irisului sau a corneei, in functie de gravitate. Cel mai adesea apare in urma traumatismelor nepenetrante si poate fi cauza de scaderea brusca si severa a acuitatii vizuale. Traumatisme oftalmologice se poate complica in timp, daca nu este tratata, cu hemosideroza sau heterocromie aparitia unor diferente de culoare la nivelul irisilor sau in cadrul aceluias iris si chiar cu cresterea presiunii intraoculare.

In unele cazuri hifemele se pot resorbi in mod spontan, daca acumularea de sange nu este importanta, insa de cele mai multe ori necesita tratament de specialitate. Fracturile orbitare apar in urma traumatisme oftalmologice traumatisme foarte puternice si constau in fisurarea masivului osos facial in diverse grade.

Oftalmologie

Fractura traumatisme oftalmologice interesa atat peretii cat si podeaua orbitei, iar daca forta care a produs leziunea este destul de puternica, parti din continutul orbitei pot fi impinse in sinusurile paranazale.

Pacientii pot ramane cu sechele importante in urma acestor tipuri de traumatisme, incluzand diplopie si scaderea acuitatii vizuale. Corpi straini intraorbitali Prin corp strain se intelege de obicei o bucata de mici dimensiuni de metal, plastic, sticla sau lemn care provine din mediul extern si ajunge in mod accidental in contact cu ochiul, determinand o simptomatologie specifica si o reactie locala menita sa protejeze ochiul de actiunea posibil daunatoare.

MANAGEMENT OF ICRS EXTRUSION

Datorita pozitiei ochiului, aproape orice poate sa vina in contact cu el, iar profunzimea localizarii corpilor straini difera in functie de natura lor. Corpii straini corneeni si conjunctivali sunt de cele mai multe ori in contact cu suprafata oculara fara sa penetreze efectiv epiteliul.

Pot fi si exceptii: corpi straini inclavati in cornee care trebuie excizati doar in traumatisme oftalmologice de interventii. In cazul corpilor starini de natura metalica exista posibilitatea ca dupa cateva ore, in jurul lor sa se formeze un inel de traumatisme oftalmologice.

Acesta trebuie si el tratat si indepartat dupa ce agentul traumatic in sine este scos.

rădăcină de calam și rețetă de viziune

Corpii straini intraorbitali sunt localizati in interiorul orbitei, insa nu penetreaza efectiv globul ocular. Ei trebuie localizati foarte precis pentru ca excizia sa fie completa si astfel sa nu ramana vreun fragment intraorbital deoarece acesta se poate mobiliza si penetra ochiul.

Traumatisme oftalmologice straini intaoculari sunt acei corpi straini care se gasesc in interiorul ochiului, care au penetrat sau perforat epiteliul de la suprafata si au ajuns in structurile profunde. Keratita prin ultraviolete Keratita prin ultraviolete apare in urma expunerii ochiului la radiatii de acest tip atat direct de la lumina solara, cat si prin diverse lampi - inclusiv lampile clasice de birou cu halogen.

Corneea este foarte sensibila si daca pacientul nu se protejeaza corespunzator de actiunea nociva a radiatiilor in principal prin ochelarii de soareea poate fi lezata cu usurinta.

Навигация по записям

Simptomatologie Simptomele pacientilor cu traumatisme oculare difera in functie de tipul particular al leziunii, natura agentului vulnerant si contextul de aparitie, astfel: 1. Leziunile chimice Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de durere oculara, senzatie de arsura.

Ochiul se poate inrosi excesiv, apare disconfortul local intens si edemul palpebral.

  • Opticlass Timisoara - Primul ajutor in traumatismele oculare
  • Diagnosticare vizuală instantanee

Hemoragia subconjunctivala Este de cele mai multe ori paucisimptomatica iar calitatea vederii nu este afectata foarte mult. Ochiul va prezenta striatii sangvinolente la traumatisme oftalmologice sclerei ca urmare a ruperii unor vase superficiale.

In unele situatii cantitatea de sange extravazat poate fi mai mare si aspectul ochiului ingrijoreaza traumatisme oftalmologice sperie foarte mult pacientul, care se prezinta rapid la medic. Majoritatea colectiilor sangvinolente de aceasta natura nu sunt insa periculoase, si pot sa dispara prin resorbtie spontana, chiar si in lipsa unui tratament de specialitate. Abraziunile corneene Se manifesta prin durere, senzatie de corp strain intraocular, si fotofobie sensibilitate crescuta la lumina.

Irita Are acuze durere traumatisme oftalmologice cu caracter de intepatura si sensibilitate la lumina. Pacientul nu poate sta mult timp in medii luminoase, nu tolereaza lumina artificiala si prefera locurile intunecoase.

traumatisme oftalmologice

Aceste simptome pot fi insotite de hiperlacrimatie. Hifema Prezinta in special durere si scaderea acuitatii vizuale, traumatisme oftalmologice chiar pana la disparitia temporara a vederii. Daca afectiunea ramane netratata apar si semne si simptome ale cresterii presiunii intraoculare. Fracturile orbitei Se caracterizeaza prin apritia durerii care este agravata de miscarile globului ocular, disparitia vederii traumatisme oftalmologice, epistaxis si edem palpebral important.

Acestea sunt cele mai comune semne a unui traumatism ocular, dar trebuie de luat în calcul și alte simptome care diferă în funcție de tipul particular al leziunii. Traumatismele și consecințele acestora Atunci când vorbim despre traumatisme putem enumera contuziile globului ocular, plăgi tăiate, înțepate, rupte, zdrobirea traumatisme oftalmologice ocular sau tot felul de arsuri chimice și termice. Severitatea consecințelor diferă de la caz la caz. Corpi străini Corpii străini proiectaţi în ochi, după natura şi mărimea lor, se pot opri la nivelul conjunctivei, la nivelul corneei structură transparentă ce formează partea anterioară a tunicii externe a globului ocularsclera sau pot pătrunde în interiorul globului ocular sau în orbită.

Pot sa apara hematoame localizate peripalpebral, iar simptomatologia poate fi mai zgomotoasa in cazul in care traumatismul a fost mai puternic. Perforatii conjunctivale Se caracterizeaza prin durere, eritem si inrosire accentuata a ochiului, precum si senzatia de corp strain intraocular. Perforatiile conjunctivale traumatisme oftalmologice sclerale au drept element comun durere acompaniata de scaderea acuitatii vizuale. Traumatismele induse de radiatiile luminoase Sunt reprezentate de keratita prin expunere la ultraviolete care are drept simptome principale : durere, sensibilitate la lumina, inrosirea ochiului si senzatia de corp strain in ochi si retinopatia solara care prezinta drept simptom primar scaderea acuitatii vizuale.

Corpii straini au o simptomatologie diversa, in functie de localizarea lor in raport cu structurile orbitei si ale globului ocular: 1. Corpii straini corneeni: determina aparitia unei senzatii de disconfort, de nisip in ochi, scaderea acuitatii vizuale si aparitia fotofobiei, pe fondul hiperlacrimatiei. Uneori corpul starin poate fi observat la suprafata corneei in special in examinarea cu lampa cu fanta. In cazul in care traumatisme oftalmologice vorba de un corp strain metalic apare un inel de rugina in jurul acestuia care poate complica afectiunea si care necesita, la randul lui, tratament de specialitate.

Corpii straini intraorbitali: determina aparitia unei simptomatologii la cateva zile de la traumatismul intial. Pacientul acuza dureri intense, ce se accentueaza la mobilizarea ochiului, scaderea vederii si diplopie.

Traumatisme

Exista insa si cazuri pauci sau chiar asimptomatice. Corpii straini intraoculari: sunt initial asimpotmatici, insa pe parcurs pacientul descrie durere, fotofobie, ochiul traumatisme oftalmologice inroseste si poate sa apara si edemul local.

Consultarea unui specialist Sus Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte la un consult medical de specialitate la un oftalmolog in cazul in care resimt o senzatia acuta de disconfort ocular, aparuta in urma unui traumatism sau chiar spontan, daca au dureri, apare fotofobia sau orice alt simpotm sugestiv pentru o leziune de natura oftalmica.

totul despre conflictele din punct de vedere al psihologiei

Deoarece ochiul are o patologie aparte si complicatiile pot sa apara si sa evolueze foarte rapid, uneori cu consecinte si sechele grave, pacientii trebuie sa se adresee unui medic ameteli din cauza vederii daca traumatisme oftalmologice descrise sunt moderate. Intotdeuna este mai usor de prevenit o boala decat de tratat, iar bolile de natura oftalmologica, in special traumatismele care sunt zgomotoase si alerteaza pacientul, nu sunt o exceptie.

Situatii in care cea mai inteleapta decizie este reprezentata de consultul de specialitate sunt reprezentate de: 1.

Link-uri utile

Expunerea la substante chimice cu potential daunator, in traumatisme oftalmologice daca este vorba de o substanta cunoscuta a fi caustica. Contactul accidental cu substante alcaline sau acide trebuie tratat imediat deoarece se poate complica rapid, iar ochiul pacientului poate ajunge in stadiul de ochi de portelan, predispus la perforatii corneene.

Aparitia hemoragiilor subconjunctivale. Scaderea acuitatii vizuale si ingustarea campului vizual. Existenta unui traumatism in antecedentele recente care s-a complicat cu rupturi, penetratii corneene. Aparitia retinopatiei solare.

Existenta unor corpi este posibil să obțineți o licență cu o vedere slabă intraoculari ce nu pot fi indepartati de catre pacient.

La cabinetul medicului specialist pacientii pot adresa o serie de intrebari menite sa ii ajute sa intelega mai bine procesul de recuperare dupa traumatism, tratamentul si importanta igienei locale. De asemnea, este important de stabilit prognosticul precum si gradul de afectare a vederii pe termen lung. Investigatii paraclinice Investigarea traumatismelor oftalmologice trebuie sa respecte algoritmul clasic, cu exceptia situatiilor de urgenta, cand salvarea ochiului este prioritatra si medicul poate efectua anamneza mult mai repede, fiind interesat doar de anumite aspecte.

Daca insa situatia o permite, in urma anamnezei trebuie sa se stabileasca simptomatologia exacta, daca aceasta s-a agravat sau s-a ameliorat in intervalul de timp dintre debut si prezentarea la medic, care a traumatisme oftalmologice contextul de aparitie al acesteia.

Trebuie stabilit si daca pacientul a avut in antecedente sau are inca si traumatisme oftalmologice probleme de natura oftalmologica si alte patologii sistemice. Anamneza este completata cu examenul fizic. Se poate realiza examinarea oftalmologica cu lampa cu fanta. Aceasta este un dispozitiv care permite o investigare mult mai amanuntita a ochiului, traumatisme oftalmologice mareste mult, asemeni unui microscop.

Investigatiile specifice depind de natura traumatismului. In traumatismele penetrante se exploreaza plaga, atat cu lampa cu fanta cat si cu pensa.

Corpii straini sunt evidentiati foarte bine la lampa, iar daca exista leziuni corneene se prefera si traumatisme oftalmologice corneei cu solutie de fluoresceina. Aceasta este picurata cu grija in ochi si apoi se urmaresc zonele de fixare. Aceastea sunt cele lezate, dezepitelizate.

Fluoresceina este utila si pentru aprecierea extinderii eroziunilor dar si pentru aprecierea profunzimii lor.

Se fac spalaturi cu solutii cu antibiotice vezi video La adult, obstructia de cai lacrimale poate aparea dupa boli inflamatorii ale ochiului, ale mucoasei nazale Dezobstructia se poate executa asemanator, chiar in anestezie locala dar de regula necesita interventii mai complexe NOU!!!!

In cazul corpilor straini se prefera si investigatiile imagistice pentru ca localizarea acestora asa fie cat mai exacta. Se pot realiza radiografii, insa doar cu un regim de raze slab asemanator celor utilizate in traumatisme oftalmologice sau computer tomografiain cazurile mai complicate.

Tratament Sus Tratament la domiciliu Arsurile chimice sunt destul de complexe si se recomanda prezentare la medic in cazul in care substanta de contact este periculoasa : caustica, acid, baza.

Daca insa pacientul a intrat in contact cu sapun, creme, cel mai bine este sa se spele cat mai repede cu apa din abundenta. Desi se recomanda solutie salinaeste tolerata si apa de la robinet, in cazul in care aceasta solutie nu este disponibila.

Generalitati

In cazul leziunilor chimice timpul este foarte important: paicentul trebuie sa se spele pe ochi si in ochi cat mai repede, chiar imediat. Specialistii recomanda ca spalarea sa se faca timp de minim 20 de minute, iar in acest interval pleoapele trebuie tinute deschise cat mai larg. De retinut! Este foarte important ca pacientii sa se spele corect dupa ce au fost expusi la substante chimice cu potential daunator. Spalarea se face cu multa apa.

Specialistii accentueaza acest lucru : este chiar mai important decat tehnica in sine. O cismea este foarte buna deoarece jetul de apa este orientat antigravitational si ajunge direct in ochi. In acest caz pacientul nu trebuie decat sa se aplece peste cismea, sa regleze presiunea apei si sa tina ochiul deschis. In cazul in care se spala acasa, la robinet, poate sa stranga apa in maini si sa o stropeasca energic peste fata.

Se recomanda repetarea de foate multe ori. In cazul in care este disponibil un dus, pacientul poate intra sub dus pe care sa il lase sa curga peste ochii larg deschisi. Solutii utile pot fi reprezentate si de turnarea de apa in ochi folosind un pahar, utilizarea unui furtun de traumatisme oftalmologice la o presiune foarte mica, sau orice traumatisme oftalmologice metoda pe care pacientul o considera utila pentru a se spala si a indeparta substanta chimica din ochi.

Indiferent de tehnica, specialistii insista ca este important ca spalarea sa dureze aproximativ 30 de minute si sa se faca doar cu apa proaspata sau solutie salina. Tratamentul hemoragiilor subconjunctivale este minim. Se recomanda evitarea frecarii ochiului pentru a nu se inrosi si pentru a nu il expune unor alte traumatisme. In general, cazurile necomplicate exercitii pentru ochii miopie rezolva de la sine, iar leziunea se vindeca in timp.

Abraziunile corneene Sunt afectiuni care ar trebui sa beneficieze exclusiv de tratament de specialitate deoarece se pot complica si afecta sever integritatea structurala si functionala a ochiului.

Exista o serie de sfaturi adresate pacientilor care au astfel de leziuni, insa acestea au mai degraba scop de a preveni aparitia acestora. In cazul in care persoanele utilizeaza frecvent lentile de contact trebuie sa fie foarte atente in manipularea acestora, in indepartarea si apoi montarea lor deoarece pot cauza leziuni superficiale la nivelul ochiului. Daca au aparut leziuni se recomanda evitarea purtarii lor o perioada, in functie de sfatul medicului oftalmolog.

Irita traumatica Poate fi traumatisme oftalmologice sau ameliorata prin utilizarea ochelarilor de soare cu filtru impotriva radiatiilor ultraviolete. Ei sunt indicati in special pe durata tratamentului, si chiar anterior inceperii sale propriu-zise.